Pauze? Daar heb ik geen tijd voor!

Pauze? Daar heb ik geen tijd voor!

10 maart 2021 casus nieuws 0

Uit verschillende gesprekken met ons netwerk blijkt dat we te weinig pauze nemen en dus te weinig opladen. Je staat op, even snel voor de kinderen en jezelf zorgen, je klapt je laptop open aan de keukentafel en gaan: online afspraken, mail beantwoorden, belletje tussendoor en je moet alle acties ook nog uitwerken. Pfff, is het nu al 17.00 uur?

We werken steeds harder en door corona ook langer. We hebben meer uren nodig om doelen te realiseren. Daar komt ook bij kijken dat we steeds meer gaan zitten. Niet schrikken maar we zitten 28% (bron: TNO) langer dan voor corona terwijl Nederland al kampioen zitten is. Dit heeft effect op je lichamelijke en geestelijke welzijn.

We weten allemaal dat het nemen van pauzes kan helpen om je brein te resetten. Mensen geven zelf aan dat het nemen van pauzes zorgt voor meer energie, minder stress en vermoeidheid en dat we er creatiever en productiever van worden. Toch gunnen we ons zelf geen momentjes rust. “Stel je voor dat een collega er achter komt dat ik soms zit te niksen of dat ik tussen het werk door een korte wandeling maak”. Je voelt je schuldig tegenover je collega’s.

Juist rust zorgt voor topprestaties. We kunnen een hoop leren uit de sport. Sporters nemen niet voor niets rust tussen een wedstrijd. Een voetbalwedstrijd bestaat bijvoorbeeld uit twee gelijke helften met een pauze van 15 minuten, bij hockey spellen ze vier kwarten met 2, 5 en 2 minuten rust er tussen en bij boksen ga je na elke ronde de hoek in om bij te komen en op te laden voor het volgende gevecht. In 1980 sprak Joop Zoetemelk, de winnaar van de Tour de France van dat jaar, de legendarische woorden: “de Tour win je in bed”.

Wat houd je nog tegen? Sta op, pak de regie en kom in actie. Weet je niet hoe? Laat je dan inspireren door de Masterclass Effectief Pauzeren. In deze online sessie word je geïnspireerd hoe je effectief micropauzes kunt nemen. Je krijgt inzicht in je eigen gedrag en je bedenkt je persoonlijke concrete work-break-flow opdracht waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Inmiddels hebben we al honderden mensen van verschillende bedrijven aangezet tot het nemen van pauze.

“we moeten niet harder maar slimmer werken”┬á