Iedere vereniging een trainersbegeleider!

trainersbegeleiding - Bureau CO. - SAM - saminactie - sportplezierElke Haagse sportvereniging een trainersbegeleider! Dat is de droom van ons project Bureau CO. Na een aantal maanden voorbereiding starten we nu bij drie clubs: HDM (hockey), Achilles (korfbal) en STHW (turnen). In september zijn we met een team van vijf personen gestart met het project Bureau CO. We hebben als missie om verenigingen te inspireren en te enthousiasmeren over de kansen van een trainersbegeleider. Bijna alle trainers en coaches die geen echte trainersopleiding hebben worstelen met de pedagogisch-didactische kant van het trainerschap. Het zou dan toch mooi zijn als we deze trainers kunnen steunen en begeleiden zodat er meer sportplezier ontstaat?

Naast onderzoek en het schrijven van een plan hebben vier teamleden een intensieve training van de Academie voor Sportkader gevolgd. Denk hierbij aan de pedagogische scholingen zoals mentale weerbaarheid, 4 inzichten van trainerschap, trainer-sporter interactie, trainen en coachen van 6-12 jarigen en natuurlijk coach de coach. Met hun persoonlijke ervaring en opgedane kennis is het nu tijd om bij verenigingen aan de slag te gaan.

Voor de borging van dit zinvolle project hebben we een aantal werksessies georganiseerd met betrokken partijen. Op 31 januari hadden we ons laatste sessie met potentiële partners zoals NOC*NSF, Academie voor Sportkader, Gemeente Den Haag, Werkgever Sportclubs Den Haag en de Haagse Hogeschool (Sportkunde en HALO). Er was volop energie en voor alle partijen zou het geweldig zijn als het project slaagt.

We zijn volop in beweging maar we moeten nog flinke stappen maken. Voor nu is het van belang dat we de ideeën gaan concretiseren en dat we het effect gaan meten bij onze pilots.

Wordt vervolgd!

> Wie en wat is CO.
> Tips trainersbegeleiding
> Opleiden en begeleiden